Talli

On the idle hill of summer,
Sleepy with the flow of streams,
Far I hear the steady drummer
Drumming like a noise in dreams.

— A.E. Housman, “A Shropshire Lad: XXXV”

Kuvagalleria | Tallin päiväkirja
Tallitytöt? | Hoitotarinat

Infopaketti

Sijainti on Luoteis-Englanti, Mercian alue, ja Shropshiren maatalouspainotteisen kreivikunnan pohjoisosa. Lähimmät kaupungit ovat pieni rajakaupunki Oswestry ja Shropshiren alueen keskuskaupunki Shrewsbury. Alueella puhutaan sekä englantia ettähitusen verran kymriä, Walesin kieltä.

Päänähtävyys tilalla on Hemsbury Hall, 1700-luvulla rakennettu kartano, ja punatiilinen tallikeskittymä, joka on nähnyt aikanaan sekä uusrikkaita ja vanhaa aatelia, että Kuninkaallisen ratsuväen jäseniä.

Hemsbury Stables puolestaan on näissä puitteissa toimiva virtuaalinen ratsastuskeskus ja osakeyhtiö, joka perustettiin kuvitteellisesti vuonna 1919. Alkujaan kuvioissa olivat yläluokkainen hevosväki, kasvattajat ja kilpailijat, mutta nykyään kävijäkunta on kirjavaa. Pääasiassa Hemsbury viehättääkin nuoria hevosurheilijoita ja hevosalan opiskelijoita tapahtumatarjonnallaan.

Ulkoa katsottuna Hemsburyn tallirakennus on kaksikerroksinen, punatiilinen pytinki, jonka kulmissa on matalat tornit. Niistä ja kivetystä sisäpihasta näkee selvästi, ettei kyseessä ole mikään moderni ponitalli. Remontteja on toki matkan varrella tehty, ja sisällä kaikki toimii sähköllä ja vesi juoksee, kuten pitääkin. Maneesiin pääsee sekä sen takaa, että suoraan tallin läpi.

Kuvia tallista

Tulossa

Henkilökunta

Tulossa

Kartano ja historia

Tallin ja hevoslaidunten takaa löytyvät niin kartanon kauniit puutarhat, aavat peltomaisemat, kuin maastoesteet ja metsäreititkin. Tallin yläkerrassa ja kartanolla on tyylikkäästi sisustettuja kokous- ja majoitustiloja, sekä museoituja huoneita. Alakerrassa ja hoitajienhuoneessa vallitsee kuitenkin tuttu ja turvallinen tallikaaos, ja kaikkialla tuoksuvat hevoset ja heinä.

Aamiaistarjoilu, lounas, iltapäivätee… jos olet tallilla ajoissa, myöhään tai vaikka koko päivän, voit hyvinkin maksaa jokusen punnan ja päästä syömään valmiiksi katettuun valkoliinaiseen pöytään. Palvelu pelaa kyllä, ja Hemsbury Hall onkin monen turistin ihannekohde turvallisessa jännittävyydessään. Yleisesti ottaen kartano on hyvin klassisen kaunis ja valoisa, viihtyisä rakennus. Monia tiloja on sisustettu jonkin tietyn aikakauden, vuosiluvun tai teeman mukaisesti – vanhoissa palvelusväen tiloissa on tietotauluja 1800-luvun keittiövalineistä ja kartanon salaovista, tallin yläkerrassa taas 20-luvulla perustetusta poolojoukkueesta ja metsästysseurasta.

Vaikka poolojoukkue pantiin jäihin vuonna 1977, järjestää Hemsbury Hunt edelleen perinteisiä “jahteja” Hemsburyn maastoissa – niin hevoset kuin ajokoiratkin pääsevät näyttämään kykynsä leikkimielisillä maastoesteseikkailuilla, ja hajujäljen löydyttyä palataan kotiin.